Janskerkhof Complex, Universiteit Utrecht

5.JanskerkhofUtrecht_Studiepunt-KleinepierTTTVO

1.JanskerkhofUtrecht_Lounge-KleinepierTTTVO

In het hart van het historische centrum van Utrecht ligt het Janskerkhofcomplex tussen Janskerkhof, Domplein en Hoogt. Het historische complex is in 1264 gesticht als minderbroedersklooster en was bestuurs-en regeringscentrum in de 16e eeuw, instituut voor Zoölogie en Anatomie in de 19e eeuw en van 1982 tot heden bibliotheek van de Rechtenfaculteit. Het complex zal in de toekomst de studenten van Rechtsgeleerdheid geesteswetenschappen gaan faciliteren met 950 studieplaatsen, werkgroepruimtes en collegezalen. Het complex wordt eveneens een informatiecentrum voor studenten en gaat plaats bieden aan het ULC, het Utrecht Law College. Het wordt een plaats waar studenten komen kom kennis uit te wisselen, om elkaar te ontmoeten en graag verblijven om te studeren.

De ervaring en soms zelf het direct voelbare van de geschiedenis van deze zeer oude plek in het hart van Utrecht is tot leven gebracht door fragmenten en restanten hernieuwd te integreren. Er is gewerkt met vier interieurontwerpers die de geschiedenis van het gebouw als aanleiding hebben gebruikt voor een specifiek ontwerp. Vier perioden uit de bestaansgeschiedenis vanaf de 13e eeuw zijn hedendaags verbeeld en praktisch toegepast in het gebouw: Klooster: Mart Vermeulen – vaste meubels in het gebouw | Zoölogie en Anatomie: Studio Anthony Kleinepier en Studio TTTVO – akoestische objecten + meubilair specials | Rechtsgeleerdheid: Karin van Pinxteren – prints op glas | Bestuurskunde: Driessen + van Deijne – prints akoestische panelen vergaderzalen.

Het interieur als een landschap, i.s.m. TTTVo

Van 1816 tot 1974 was de faculteit Zoölogie & Anatomie in het gebouw gevestigd. Wat aan de hand van foto’s uit deze periode is te zien, zijn vooral mannen in witte jassen tussen heel veel onderzoeksmateriaal. De gangen stonden letterlijk vol met menselijke en dierlijke preperaten uit de collectie van de Universiteit. De opdracht van Marx & Steketee Architecten was om een eigentijdse vertaling van deze periode weer te geven in de twee voormalige binnenplaatsen, de nu overkapte lounge en het studiepunt.
Voor het thema zoölogie in de lounge hebben wij ontwerpen gemaakt vanuit onze benadering van het interieur als een landschap, een setting in de gedaante van een walvis met zijn geliefde ijsschotsen. Deze architectonische toevoegingen als akoestische objecten en zitelementen zijn ingezet om een leefomgeving te verbeelden die de gebruikers een prettig verblijf faciliteert en hun in verbinding brengt met de historie van het gebouw.
Voor in het studiepunt is het thema anatomie uitgewerkt in een akoestisch paneel met een patchwork van wolvilt met de referentie naar een anatomische sectie van een hoofd. Een momentum met een link naar kennis en verbindingen leggen.

4.JanskerkhofUtrecht_Lounge-KleinepierTTTVO

3.JanskerkhofUtrecht_Lounge-KleinepierTTTVO

2.JanskerkhofUtrecht_Lounge-KleinepierTTTVO

5a.JanskerkhofUtrecht_Studiepunt-KleinepierTTTVO

5d.JanskerkhofUtrecht_Studiepunt-KleinepierTTTVO

Advertisements